Dynia makaronowa z wątróbką gęsią





Cześć :)
Dynia makaronowa. Takie śmieszne warzywo :) Po upieczeniu gdy ruszysz miąższ widelcem, ma strukturę jakby były kawałki makaronu :) W smaku nie jest taka "paćkowata" jak zwykła dynia.
Przekrawam wzdłuż na pół, usuwam
pestki i miąższ. Piekę w piekarniku około 30 min w 200 st.C
Po upieczeniu wyjmuję i jak trochę przestygnie wyjmuję łyżką miąższ do jakiejś miski/pudełka i mam na kilka obiadów.
Wątróbkę z gęsi zrobiłem szybko :)
- 1 obrana, pokrojona cebula
- kilka pokrojonych pieczarek
- 200 g wątróbki z gęsi
- sól, pieprz
- 2 łyżki smalcu (ja dałem sadło)
- łyżka majeranku

Wykonanie:
- wątróbkę rzucam na gorącą  suchą patelnię
- dodaję tłuszcz
- podsmażam po 2 min z każdej strony
- dodaję pokrojoną cebulę i pieczarki
- mieszam i przykrywam pokrywką
- duszę 5-7 min
- podnoszę pokrywkę, lekko solę i pieprzę, dodaję majeranek
- mieszam
- dodaję trochę dyni makaronowej, mieszam, przykrywam i zostawiam na 2 min, żeby wszystko było gorące (nie grzeję już palnikiem)
Miłego dzionka
Paweł

Etykiety: