Filet z kaczki z kiszoną, duszoną czerwoną kapustą


Eloszka!
Sezon kiszonkowy się pomału kończy. Niedługo zaczną się warzywa na naszej działce i przechodzimy na świeżynkę. W zeszłą sobotę byłem u
dziadka na ryneczku:
- szczęść Boże, po ile dziś wiaderko modrej i dlaczego nie ma dużych wiader, tylko takie małe kilogramowe?
- weź szefie całą skrzynkę kiszonej modrej, policzę Ci za to, tak po katolicku, pięć dych
 No to wziąłem 10 wiaderek :) Teraz jemy tą modrą na śniadanie-obiad i kolację :D
Do kaczki świetnie pasuje. Szybki, smaczny obiad. Kapustę chwilę podsmażyć, a mięso raptem 11-12 min na patelni potrzebuje :)

Potrzeba na 1 porcję:
- 1 pierś z kaczki
- 200 g kiszonej czerwonej kapusty
- 100 g wędzonego boczku (ja użyłem wędzonej słoniny)
- sól, pieprz

Wykonanie:
- filet kładziemy na desce skórą do góry
- nacinamy skórę w kratkę
- rozgrzewamy SUCHĄ patelnię
- kładziemy mięso skórą w dół na patelni
- smażymy na średnim ogniu 6 min
- obracamy mięso na drugą stronę
- solimy, pieprzymy i smażymy 6 min
- przekładamy mięso na deskę i dajemy mu 2-3 min "odetchnąć"
- w tym czasie szykujemy drugą patelnię
- boczek kroimy w drobną kostkę
- wrzucamy boczek na patelnię i smażymy 2-3 min
- dodajemy kapustę
- mieszamy i podsmażamy 2 min na mocnym ogniu

Etykiety: